Új közlemény a Frontiers in Plant Science folyóiratban

Az MTA ATK Mezőgazdasági Intézet Kalászos Gabona Nemesítési, Génmegőrzési, Kukoricanemesítési valamint Növényélettani Osztályának kutatói (Rakszegi Marianna, Molnár István, Darkó Éva, Farkas András, Láng László, Bedő Zoltán, Lángné Molnár Márta) a Frontiers in Plant Science folyóiratban (IF: 4,298) publikálták eredményeiket „Addition of Aegilops U and M Chromosomes Affects Protein and Dietary Fiber Content of Wholemeal Wheat Flour” címmel. A munkában neves angol és cseh kutatók is részt vettek. Kísérleteik során kimutatták, hogy az Aegilops biuncialis és az Aegilops geniculata U és M kromoszómáinak addíciója képes befolyásolni a búza fehérje- és rostanyag összetételét. A kísérleti eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a búza vad rokon fajait hatékonyabban hasznosíthassák legfontosabb kenyérgabonánk, a búza beltartalmi tulajdonságainak javítására, az egészségre ható komponensei mennyiségének növelésére.

 

A cikk elérhetősége:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2017.01529/full